sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kotitekoinen kebab

Vaikka kävimme vasta kebabilla viime viikonloppuna tuli miehelleni armoton himo kotitekoista kebabbia kohtaan, joten ei kun ostamaan naudanjauhelihaa Lidlistä. Kotitekoisesta kebabista on monia eri mielipiteitä: onko se aitoa kebabia laisinkaan jos se tehdään jauhelihasta, mistä jauhelihasta se tehdään, kebab pitää grillata jne.

Jos ei ole grilliä, eikä kokonaista lammasta/nautaa tai jättimaista varrasta eläimen grillaamiseksi, mutta mieli tekee herkullista kebabbia, kuten meillä on tämä versio kebabista aivan loistava - voittaa monien pizzerioiden kebabit vaikka itse sanonkin. Alkuperäiset ohjeen löysin joskus kauan sitten internetistä, mutta sitä on tultu ajan kanssa tuunattu omaan makuun paremmaksi.

Kebab


n. 600 grammaa naudanjauhelihaa (mielellään rasvaista)
1 rkl aromisuolaa
1 rkl mustapippuria
1 tl cayennepippuria
vajaa 1 tl paprikajauhetta
vajaa 1 tl curryjauhetta
1tl oreganoa
1/2 rkl sokeria
1/2 tl valkosipulijauhetta
(1 rkl perunajauhoja)

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimen lihakoukuilla n. 10 minuuttia, kunnes jauhelihan rakenne on mennyt ihan "mössöksi". On tärkeää, että vatkaat jauhelihaa riittävän pitkää, vaikka kädet puutuisivatkin, jottei kebabista tulekin mureke.
  • Mukiloi taikinasta ilman pihalle ja vaivaa niin kauan, että se on kiinteää, eikä siinä ole laisinkaan ilmakuplia.
  • Ota palanen foliota, muotoile jauhelihasta kiinteä pötkö ja kääri se tiukasti folioon niin, ettei väliin jää ilmaa. Voit myös ensin käyttää foliota pötkön muotoiluun ja kääriä sen erikseen folioon. Sulje folio molemmilta puolilta kiepauttamalle ne tiukalle spiraalille.
  • Paista kebabpötköä uunissa 80 asteessa 4h. Liha kypsyy hitaasti, pysyy kiinteänä ja mehukkaana, eikä kuiva. On tärkeää, ettet nosta uunin lämpöä 100 astetta korkeammaksi, koska juuri pitkä kypsytys matalalla lämmöltä estää sen, ettei kebabista tule mureketta.
  • Anna kebabin vetäytyä n. 20 minuuttia foliossa ja ota se sen jälkeen ulos foliosta jäähtymään. Pötkön voi (ja kannattaakin) pakastaa sen jäähtymisen jälkeen, mutta muista ottaa se ulos foliosta, ettei myös rasva jäädy.
Kebab suoraan uunista otettuna

  • Jos pakastit kebabpötkön niin sitä on helpompi leikata. Joka tapauksessa sen kannattaa antaa jäähtyä ihan kylmäksi ja säilyttää vaikkapa jääkaapissa, joten kebab kannattaa tehdä edellisenä päivänä.
  • Leikkaa kebabista pitkittäin pitkiä siivuja. Lado siivut uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes kebab alkaa vähän ruskistua.
  • Tarjoa kebab riisin, ranskalaisten tai naan-/pitaleivän kanssa. Itse suosin iskenderiä, eli leipäkuutioiden ja jogurttikastikkeen kanssa tarjottua kebabia.

Jogurttikastike Iskenderkebabille

3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl majoneesia
1-2 valkosipulin kynttä
1/2-1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta

  • Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Tulinen kebabkastike (4-6 annosta)


500 g paseerattua tomaattia
3-4 valkosipulinkynttä
4 pepperonia
1 iso sipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl mustapippuria
1,5 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl coca colaa

  • Tämä ei ole oma alkuperäinen ohjeeni vaan hieman muunnettu versio insanity_n ohjeesta Kotikokista. Kaikki kunnia kuuluu hänelle ohjeen keksimisestä. Suosittelen kokeilemaan myös hänen hampurilaisohjeitaan (varsinkin Bic Mac-kastiketta).
  • Paista öljyssä pilkottua sipulia ja pepperoneja, kunnes saavat hieman väriä. Lisää joukkoon tomaattipyre ja kääntele hetki.
  • Lisää paseerattu tomaatti ja kaikki mausteet. Lisää balsamiviinietikka ja Coca Cola ja anna porista muutama minuutti. Itse laitan hieman enemmän kokista kuin alkuperäisessä ohjeessa ja vähemmän pepperonia, jotta kastike saa vähän lisää makeutta.
  • Tarjoa kebabin ja riisin/ranskalaisten/leipäkuutioiden (naan-leivän) kanssa. Suosittelen käyttämään iskenderissä, jossa jogurttikastike pehmentää tulisuutta.
  • Jos kastiketta jää yli (ja yleensä jää jos teen vain yhden päivän kebabit kahdelle hengelle) niin sen voi vallan mainiosti käyttää pizzaan tomaattimurskan sijasta ja saat itsellesi eeppisen maukkaan pizzan.
Valmis Iskender-kebab.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti