tiistai 19. maaliskuuta 2013

Teemonsterin päiväkirja vol 2: Yogi Tea ja Ratatouille

Kävin eilen porukoilla hakemassa luistimet, että ehdin luistella edes kerran ennen kuin talvi loppuu. Viivästyneet pakkaset eivät siis haittaa minua pätkääkään, rakastan tällaista vilpoisaa, mutta en hyytävää talvea. Päivän asuni koostui mustista sukkahousuista, vekkihameesta ja lämpimästä kashmirneuleesta. Oli 10 astetta pakkasta ja minä kuljeskelen vieläkin sukkahousuissani, mutta oli minulla pitkävartiset talvisaappaani ja 85% aitoa villaa olevan takin helma yltää hameen helman tasolle, joten ei siinä kylmä tule.
Kuten kuvasta näkyy, pukeudun joskus konservatiivisemmin; minulla on kolme tyyliä eri tilanteisiin: klassinen hame-/mekkoneiti, rokkimimmi ja tärähtänyt, eli koti-Maawo vaaleanpunaisessa pörröhaalarissa karvatohveleissa maukumassa miehelle kuin kissa.

Otin mukaan porukoille kaksi palaa juustokakkua mammalle ja iskälle, sekä itselleni uusimman ostokseni Keisarin Malja -vihreän teen, jota oli Siwassa. Jos kärpäsenkakan kokoinen Siwa myy irtoteetä, jota minulla ei ole niin tottahan toki minun täytyy sitä ostaa. Ottaessani hunajaa uudesta purkista viilsin peukaloni purkin reunalla auki - pienestä haavasta harvinaisen iso kipu. <.< Kosto siitä, että halusin avata uuden purkin, vaikka vanhaakin oli jäljellä.

Yogi Tea-teetä luulin irtoteeksi ja vieläpä ihan teeksi, mutta se on kanelin ja etäisesti lakritsin makuista (pussi-)mausteteetä.
Yogi Tean ostin City-Marketista vissiin viime viikolla. Mikä siinä on, että jos näen jotain erikoista on minun pakko ostaa sitä? Kohta minulla on pelkkää irtoteetä yhtä monta laatua kuin aiemmin esiteltyjä nahkahanskoja. Sitten minulla on vieläkin pussiteetä, joita kummittelee kaapeissa ja pöydillä Earl Greystä Orange Rooibokseen asti.

Palattuani kotiin porukoilta ryhdyin tekemään ratatouillea, eli ranskalaista kasvishöystöä, jonka pääraaka-aineita ovat munakoiso ja kesäkurpitsa - molemmat aineita, joita en koskaan ole käyttänyt. Jouduin googlaamaan pitääkö ne kuoria ja nyt viisastuneena tiedän, ettei tarvitse.
Mutkia tuli matkaan heti ensisekunneilla, kun huomasin munakoisoni sisällä ruskeita pehmeitä kohtia. Kyllä vitutti googlata, että se oli paleltunut - olin ostanut sen vasta perjantaina ja kesäkurpitsa oli kököttänyt jääkaapissa ainakin kokonaisen viikon, eikä se ollut mennyt miksikään.
Sitten vaan juoksemaan Lidliin paniikkipaskat housussa suunnitellen aivan uusia ratatouillea perunoiden kanssa, jos se ei myykään munakoisoja. Myi kyllä, onneksi ja vältyin raivarilta. Samaan aikaan mieheni marisee, että onko sitä ruokaa kohta tulossa.

Kohta kulta, kohta. (= 30 min päästä.)
Netissä oli ohjeita ratatouillelle yhtä paljon kuin tekijöitäkin, mutta koska en malta koskaan seurata täysin orjallisesti mitään reseptiä tein yllä olevan kuvan jäljiltä loput omin nokkineni eri reseptejä yhdistellen. Tuossa vaiheessa toiset lisäävät paseerattua tomaattia, toiset itse kaltattuja tomaattilohkoja, toiset murskaa. No, minä lisäsin murskaa, koska en jaksanut alkaa keittelemään tomaatteja ja vielä pilkkomaan niitä, kun oli huutava nälkä jo muutenkin.
En ollut koskaan tehnyt mitään tällaista ruokaa, mutta siitä tuli maukasta. Mieheni kommentoi, että maistui hieman (kotitekoiselle) kebabkastikkeelle (?!), minusta taas muistutti etäisesti kreikkalaisia perunoita ilman niitä perunoita. No, hyvää se joka tapauksessa oli, joten jaan reseptin kanssanne.

Ratatouille (4 annosta)


1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 isohkoa sipulia
1 prk tomaattimurskaa
5 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 laakerinlehti
tuoretta basilikaa
mustapippuria
suolaa
tuoretta persiljaa

  • Pilko kaikki vihannekset kuutioiksi tai lohkoiksi.
  • Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää kesäkurpitsat ja munakoisot ja ruskista niitä hieman. Lisää paprikatkin ja paista vähän aikaa pannulla yllä olevan kuvan tapaan, kunnes ottavat väriä.
  • Lisää vihannesten joukkoon purkki tomaattimurskaa TAI 5 kaltattua ja pilkottua tomaattia, sekä 1dl vettä - näin ei tule niin tomaattipitoista, mutta mausta en vanno.
  • Lisää sekaan murskatut valkosipulinkynnet, laakerinlehti, mustapippuri ja suola, sekä reippaasti silputtua tuoretta basilikaa. Hauduta kannen alla välillä sekoitellen n. 30 minuuttia (vähempikin riittää, jos tykkäät rehuistasi vähän kiinteämpinä).
  • Lisää lopussa pinnalle silputtua persiljaa isolla kädellä. Ruokaisamman (ja tuunatumman) ruoasta saat ripottelemalla pintaan vähän mozzarella tai fetajuustoa.
  • Tarjoile lisukkeena tai kasvispääruokana esim. patongin tai maalaisleivän kanssa.


Itsehän tein kunnon pyhäinhäväistyksen ja sekoitin ratatouilleen kreikkalaista fetajuustoa ja tarjosin sen saksalaisen chilibraatwurstin kanssa, kun ei ollut leipää ja miehelle pitää olla lihaa.

2 kommenttia:

  1. Jos sie olit yllättynyt miun rosmariinineitsyydestä - niin mie olen nyt yhtä yllättynyt siun munakoiso ja kesäkurpitsaneitsyydestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mie oo tarvinnu niitä mihinkään :D Mamma kyllä saa aina kesällä niitä 5kg painosia megakurpitsoja mummolta, mutta en minä oo niitä ite käyttäny (syöny siis olen). Munakoisookaan en tarvinnu mihinkään. Piti vähän maistaa sitä raakana ennen paistamista, kun ei se paistamisenkaan jälkeen maistunu oikein miltään. Ilmeisesti se on hyvää uunissa kans, joten täytyy tuo toinen koiso käyttää vaikka tänään ennen kun sekin paleltuu/mätänee/huijaa minuu.

      Poista